2012. november 12., hétfő

Rólunk szól.....

Közös megemlékezést tartott az 56-os emlékkeresztnél Székesfehérvár és Fejér megye
 
Október 23-án a Székesegyház 56-os emlékkeresztjénél közösen emlékezett a városi és a megyei önkormányzat. A történelmi zászlók bevonulását követően a Himnusz hangjaival kezdődött az ünnepség, majd Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere mondott beszédet. Az ünnepi beszédeket követően önkormányzatok, pártok, fegyveres testületek, történelmi egyházak és civil szervezetek koszorúzták meg a feszületet.
 
Az ünnepség a történelmi zászlók bevonulásával vette kezdetét, majd a Himnusz hangjai után a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Székesfehérvár polgármestere mondott ünnepi beszédet. „Az 56 évvel ezelőtti szabadságharcot nemcsak a megszálló katonák és tankok ellen, hanem a magyar nemzet lelki szabadságáért is vívták elődeink. A forradalmárok egy olyan társadalomért küzdöttek, amelyet a bizalom és az összefogás tart össze.” - emelte ki beszédében Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, aki a forradalom és szabadságharc fehérvári eseményeit is felidézte.
 
Székesfehérvár polgármestere a szabadságharc áldozataira emlékezett és szólt a 2013-as Szent István Emlékévről is, amely ugyanúgy erősítheti majd a nemzet erejét, mint az 1956 hőseinek tettei. „A szabadságunkat azoknak a bátor, nemes lelkű magyaroknak és fehérváriaknak köszönhetjük, akik 1956-ban életüket adták a mi szabadságunkért és azoknak is akik az ÁVH golyózáporától és börtönétől ugyan megmenekültek de életük végéig súlyos teherként hordozzák a szabadság zálogát.” - mondta dr. Cser-Palkovics András, aki emlékeztetett arra is, hogy 1956-ban a Nyugat csak tisztelte, de nem segítette a magyar forradalom és szabadságharc ügyét. „Szerencsések vagyunk, mert vannak hőseink. Ők a mi hőseink, akik itt élnek köztünk és velünk mindannyian az élő emlékezetben. És nem csak élnek, szólnak is. Ma is beszélnek hozzánk. A bátorság monumentális kolosszusaiként fölénk magasodva arra tanítanak, hogyan kell viselkednünk az igazságért folytatott harcban. Hogy nem szabad engednünk, amikor egy nagyobb hatalom olyat kér tőlünk, ami teljesíthetetlen! Hogy nem szabad engednünk a magyarság értékeiből, ötvenhatos hőseink szívünkbe égetett üzenetéből, hogy mernünk kell tenni, bátornak kell lenni és minden csata megnyerhető!" - tette hozzá. Székesfehérvár polgármestere egy közelgő ünnepről is szólt a megemlékezésen. „Közeledik az emlékév ünnepe, amely Székesfehérvár egész nemzetre kiterjedő üzeneteként ugyanúgy erősítheti közösségünk erejét, mint 56-os hőseink cselekedete. Jövőre pompába kell öltöztetnünk szívünket és vele együtt a nemzet történelmi fővárosát is. ” - mondta.
 
Ezt követően Magyarország kormánya nevében L. Simon László és Vargha Tamás államtitkárok, valamint az önkormányzatok, a pártok, a fegyveres testületek, a történelmi egyházak és civil szervezetek koszorúzták meg a feszületet. A megemlékezés a Szózat hangjaival zárult a Bazilika 56-os emlékkeresztjénél. 
 
A megemlékezést követően ünnepi gálaest kezdődött, ennek keretében a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke által odaítélt elismeréseket adták át a Vörösmarty Színházban. Dicséretében részesült Barabás János rendőr őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon Fejér megye közbiztonságának javításáért kiemelt főelőadóként végzett kiváló, eredményes szakmai munkájáért, Egerszegi Zsuzsanna őrnagy, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon kiemelt főreferenseként végzett átlagon felüli munkájáért, Fehér Andor törzszászlós, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában főügyeletesként végzett átlagon felüli munkájáért és Hujber Máté rendőr főtörzsőrmester, a Móri Rendőrkapitányságon Fejér megye közbiztonságának javításáért bűnügyi technikusként végzett kiemelkedő, eredményes szakmai munkájáért. Dícséretben részesült Südi Mihály főtörzsőrmester, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben nevelőként végzett kiemelkedő szakmai munkájáért és Vörösné Szalay Krisztina zászlós, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben segédelőadóként végzett kiemelkedő szakmai munkájáért.
 
Gratulálunk!
 
 
Forrás:http://onkormanyzat.szekesfehervar.hu
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése