2013. november 3., vasárnap

Európában az elsők

Kiszagolja a telefonokat a mobilkereső kutya

A kontinensen nálunk elsőként képeztek ki kutyát arra, hogy mobiltelefont keressen büntetés-végrehajtási intézetekben.

Bendzsó izgatottan csóválja a farkát, amikor meglátja a labdáját, tudva, hogy a játékszerért most is meg kell küzdenie. Pillanatokkal azután, hogy a négyéves belga juhásznak megmutatták kedvenc játékát, egy négyágyas zárkába tereli kiképzője, Domokos István, hogy ott ágyakat, szekrényeket, polcokat szaglásszon végig, egészen addig, amíg az asztalnál jelezni nem kezd. A fiókban egy mobiltelefon lapul, Bendzsó elvégezte a munkát, jár neki a labda.
 



Ha a helyzet éles lett volna, egy fogvatartott most komoly bajban lenne, de mivel a szituációt csak a kedvünkért rendezték meg, nincs semmi baj, sőt: a mobiltelefon-kereső kutya ismét bizonyította, hogy eredményesen dolgozik. 






Saját módszert dolgoztak ki

Gregori Attila bv. törzszászlós, kutyatelep-vezető évek óta szeretett volna mobilkeresésre kiképezni négylábú kollégát, de a feltételek csak két éve lettek adottak a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. objektumában. 




Mind a kutyus, mind István két éve kerültek hozzánk. Tavaly év vége felé jött elő ismét az ötlet, ekkorra volt már kutyánk, tervünk, kiképzőnk is. Hobbiszinten gyakoroltunk, próbálgattuk a dolgokat, az internetről tájékozódtunk – mondja Gregori Attila.

 



A nemzetközi példák azonban konkrét képzési metodikát nem tartalmaztak, így maguknak kellett kidolgozniuk a módszert, megtalálni azt a szagot, amely minden egyes telefonon megtalálható típustól függetlenül. Ennél több részletet nem szívesen árulnak el arról, hogyan dolgoznak, milyen szag segítségével tanították meg Bendzsót a telefonok felderítésére.





Járőrből lett mobilkereső

Domokos István bv. törzsőrmester, kiképző szerint bármilyen kutya meg tudja tanulni ezt a fajta munkát, ha kellőképp ragaszkodik egy olyan játékhoz, amivel motiválni lehet, jó a szaglása, nem fél a magasságtól és a mélységtől se. Egy abszolút képzetlen kutya négy hónap alatt kiképezhető erre, Bendzsónak kevesebb idő kellett, mivel korábban már járőrkutyaként dolgozott. Egyelőre még járőrkutyaként is számon tartják 12 társával együtt, de a hosszú távú cél az, hogy külön minősítést kapjon, „teljes munkaidőben” mobilkereső kutyaként dolgozhasson. Erre nagy szükség is van, mivel idén egy tucat telefont találtak eddig fogvatartottaknál csak ebben az egy intézményben.






– Körülbelül 1200 fogvatartottunk van, akik azon gondolkoznak, hogyan tudnának jobban kapcsolatot tartani a külvilággal. A fogvatartott a mobiltelefonnal azt csinál, amit akar, szabadon levő bűntárssal vagy annak hozzátartozójával olyan dolgokat tud megbeszélni, ami tiltva van. Egy szökést meg lehet tervezni bentről, egy bűnbandát tud irányítani. Legalább akkor gondot jelent bent a mobiltelefon, mint a kábítószer – mondja Belina Csaba bv. százados, biztonsági osztályvezető.


 



Elismerik eredményeit

Bár természetesen igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy be se kerülhessenek készülékek, különböző tiltott módokon mégis előfordul a dolog.

A készülékek megtalálásának érdekében rendszeres időközönként tartanak ellenőrzéseket, de vannak rajtaütésszerű keresések is.






A Maglódi  úton az a cél, hogy más büntetés-végrehajtási intézetek számára is kiképezzenek kutyákat, és szeretnék azt is, hogy saját intézményükben több mobilkereső kutya dolgozhasson. Ráadásul Bendzsóval sem ért még véget a munka.

– Soha nem fogjuk kimondani, hogy készen van egy kutya, folyamatosan tréningezni kell, új szituációkat kell gyártani.






A módszerrel kapcsolatosan kezdetben sokan szkeptikusak voltak, de Bendzsó eredményei elismerést vívtak ki. – Rengetegen mondták azt, hogy nem hisznek ebben, amíg nem látják, aztán megdöbbennek azon, hogy működik. Tíz másodperces megtalálási eredményeink vannak olyan esetekben is, amikor Istvánék nem tudják, merre kell indulniuk. 


Mobilkereső ebek a világon

Nagyon kevés a Bendzsóhoz hasonló munkakörben börtönben dolgozó kutya a világon.

• Egy brazil börtönben szolgáló kutyáról találtak a kiképzők alapinformációkat az interneten.

Telefonkereső kommandók működnek, kutyák bevonásával. • Amerikában

Tagországaiban dolgoznak még mobiltelefon-kereső kutyák. Arról, hogy a kontinensen lenne még Bendzsóhoz hasonlóan képzett kutya, nem tudnak. • Nagy-Britannia

Forrás: metropol.hu


Gratulálunk mind a kiképzőknek, mind a kutyának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése