2015. november 28., szombat

Ami magyarorságon ma még álom.....


Transzszilvániai álom

Fort17R .45 Rubber

A szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverek, mint tudjuk, a magyarországi alattvalók számára még álomképnek elképzelni is tiltottak. Vannak azonban ilyen szempontból szerencsésebb honfitársaink, például az erdélyi T. Sz., aki legálisan birtokolhat és viselhet Romániában egy ilyen fegyvert. Most némileg távbeszámoló formájában mutatjuk be a helyi nem halálos fegyver-piac egyik legizgalmasabb tagját, a .45 Rubber kaliberű Fort?17R pisztolyt.
Ukrán eredet

Mielőtt elmélyednénk a román fegyverjog rejtelmeiben, nyilván felmerült, hogy ki a csoda az a Fort, aki a fegyver gyártójaként szerepel. A Fort nevű állami tulajdonú fegyvergyártó céget az ország függetlenedését követően 1991-ben hozták létre az ukrajnai Vinnyicában.
Az 1990-es évek végétől gyártanak különféle pisztolyokat, sörétes puskákat és gépkarabélyokat. Elsődleges piacuk a saját hazájuk rendvédelmi szervei és hadserege, akik főként 9x18 mm Makarov kaliberű öntöltő pisztolyokat vásároltak nagyobb számban a korábbi PM-ek kiváltására. A kaliberből adódóan nem nagyon eladhatóak ezek a fegyverek nyugaton, és többségüknek műszaki kialakítása (pl. acéltok, DA/SA elsütőszerkezet) sem kifejezetten modernek. Egyetlen jelentősebb vásárlójuk a szintén ex-szovjet tagköztársaság, Üzbegisztán.
A 2000-es években számos korszerűbbnek tekinthető pisztolymodelljük jelent meg, például műanyag tokkal vagy DAO-elsütőszerkezettel, de ezek is a 9x18 Makarov és a 9 mm Br. Short lőszereket tüzelték csupán. Aztán 2008-ban licenszszerződést kötöttek az Israel Weapon Industriesszel, és a kínálatban megjelentek a műanyag tokos 9x19 mm Luger kaliberű Jericho pisztolyok is. Persze ezek szintén nem képviselik már napjainkban a korszerűség csúcsát. Ellenben a terméklistában megtaláljuk a Tavor bullpup gépkarabélyt is, mint félautomata vadászpuskát.

Civilnek gumisként

Számunkra azonban ezek sem annyira érdekesek a gumilövedékes téma szempontjából. A volt Szovjetunió számos államában ? így az ukránoknál is ? az oroszhoz hasonló módon a polgári önvédelem céljára a nem halálos traumatikus gumilövedékes fegyverek gyakorlatilag a gáz-riasztókkal azonos besorolásúak, és alanyi jogon lehet engedélyt kapni tartásukra és viselésükre. Ukrajnában sincs ez másképpen, és a hazai Fort egyből rá is állt erre a piacra. Nem kellett túlzásba vinniük a tervezési kapacitást, hiszen a 9 mm PAK RB lőszer külső méretei szinte azonosak a 9 mm Makarovéval. Elég volt csupán a fegyvercsövet és a helyretoló rugót módosítani a legtöbb esetben.
A nyugatról beszerezhető, főként spiáter gázpisztolyalapú modelleknél így tartósabb fegyverek jöttek létre. Az új .45 Rubber lőszer megjelenése igényelt csak jelentősebb áttervezést, az egyik ilyen eredménye az eredetileg 9 mm PAK RB lőszeres Fort?17R új verziója. Ahol az R a ?rezinosztrelnij?, avagy gumilövedékes kifejezés rövidítése.

Megszerzési engedély kiváltása

Romániában a nem halálos hatású traumatikus önvédelmi maroklőfegyver-engedély megszerzése bárki számára lehetséges, aki betöltötte a 18. életévét es büntetlen előéletű. Szükséges hozza orvosi vizsga ? nem ugyanolyan, de hasonló, mint a jogosítványhoz, pszichológiai vizsga, erkölcsi bizonyítvány és kb. 8000 Ft-nak megfelelő illeték.
Mindezek megszerzése 3?4 munkanap. Majd ezeket a dokumentumokat egy kitöltött kéreleműrlappal, amibe beírjuk, hogy milyen jellegű fegyvert szeretnénk vásárolni (gáz-riasztó, gumilövedékes, légfegyver vagy számszeríj), és a személyes adatokkal le kell adni a rendőrségen és majd 30 nap múlva kapható meg a vásárlási engedély.

Engedély kiállítása

Amikor megvan a vásárlási engedély, akkor lehet megvásárolni a választott fegyvert, 30 nap a határidő, de meg lehet hosszabbíttatni, ha nem sikerült a kívánt fegyvert megvenni az adott időn belül. Amikor megvan, be kell vinni a rendőrségre, és akkor adják ki a fegyvertartási engedélyt (T. Sz.: nekem mindez egy nap alatt megvolt).
Egy fegyvertartásival csak 2 db önvédelmi fegyver lehet különböző kaliberben és 100 db lőszert tartható egyidejűleg fegyverenként. Ha az engedélyes meg szeretné vásárolni a második fegyvert, akkor csak egy kérelmet kell leadnia a rendőrségen es újra adnak egy vásárlási engedélyt.

Választék ? fegyverek és kaliberek


Körülbelül 2 évvel ezelőtt csak 7?8 különféle gumilövedékes fegyver volt a romániai boltokban. Jórészt német és török gázpisztolyok más csőkialakítással Walther, Zoraki, Röhm, Record stb., mind 10x22 mm T és .380 ME Gum kaliberben. Sajnos a legtöbbjük spiáterből készült, kevés acéllal és egy rakás akasztóval a csövükben. Ezek a fegyverek csak pár száz lövésig bírták a sarat.
2010-ben jelentek meg az első acélszerkezetű szekrénytáras fegyverek, mint a CZ83, Fort17R, Fort 12R, Fort 14R stb. mind 9 mm P. A. RB (vagy 10x22 T) kaliberben (melyeknek a gyártók szerint 50 000 lövés az élettartamuk), és a Grand Power T910, ami 9 mm P. A. és 10x22 T kal. lőszerrel is működik.
Durván 1 éve jelentek meg a nagyobb kaliberű traumatikus fegyverek, a Fort?17R és a 12R .45 Rubber lőszerhez, valamint a szlovák Grand Power T12 10x28 mm kaliberben, ami jelenleg a legerősebb gumis fegyver a román piacon, ez bírja a 10x28 mm Magnum lőszereket. Majd megjelent a Steyr M?A1 ugyancsak 10x28 mm-esként, de ez nem bírja a Magnum lőszert. Ezek az élesből áttervezett vagy direkt gumilövedékesre gyártott fegyverek mind szűkített csőfurattal bírnak, de a furat sima, akasztó sincs bennük. Csak a Steyrnek van egy kisebb akasztó a csövében. Az acélszerkezetű fegyverek legtöbbje műanyag tokos, kivéve a Fort 12R és a CZ83-as, amelyek acéltokosak. Tavaly jelentek meg az első acélos revolverek is a cseh Alfától, különböző csőhosszal, de csak 9 mm P. A. RB lőszerhez (van ígéret 10x28 mm-esre is).
Leírása szerint azért választotta
T. Sz. a Fort17R-t, mert erről olvasta a legtöbb pozitív véleményt a román fórumokon, és viszonylag olcsóbb még .45 Rubber kaliberben is mint más hasonló teljesítményű fegyverek.
Az ára kb. 150?160 ezer Ft.

Lőszer és ballisztikája

Jelenleg csak a Fort által gyártott .45-os lőszer kapható a romániai fegyverboltokban, kb. 200?250 Ft/db árban vásárolható. Még 2 orosz gyártó készít .45 Rubber lőszert különböző energiával és minőségben. (Sajnos megbízható ballisztikai adatok nem hozzáférhetőek az utóbbi kettőről.)
A gyári adatok szerint a .45 Rubber ukrán lőszer 12,1 mm átmérőjű gumilövedéket lő ki, melynek tömege 1,45 gramm, a lőportöltet 0,10 gramm füst nélküli (?Rex subsonic?) lőpor. 3,5 méter távolságon mérve 260 m/s (+/? 20 m/s) lövedéksebességgel bír. Ez durván
50 joule környéki érték. A csőtorkolattól 1 méterre mérve 290 m/s körüli a lövedéksebesség, vagyis olyan 60 joule az energia.

A Fort?17R traumatikus pisztoly technikai jellemzői

A Fort?17R tokja kevlárszálakkal erősített műanyag tok, ettől eltekintve a fegyver teljesen acélszerkezetű, a szán, a cső, az elsütőszerkezet mind acél. Természetesen reteszeletlen, egyszerű szabad tömegzáras.
A csőfurat belseje teljesen sima, akár egy sörétes puskának, azonban a 12 mm-es lövedéknek egy 7,52 mm-es belső átmérőjű furaton keresztül kell kipréselnie magát.
Kezelőszervei csak jobbkezesek, amelyek egy szánakasztóból és egy szánbiztosító karból állnak, sajnos nincs fesztelenítője, csak kézzel lehet feszteleníteni. A szánbiztosító a Makarov pisztolyhoz hasonlóan alsó állásban tűzkész, felső állásban biztosított.
Az elsütőszerkezet hagyományos DA/SA, a kakasnak van biztonsági állása, a pisztoly csőre töltve, kibiztosítva, fesztelenítve biztonságosan viselhető.
Tarjába 8 db .45 Rubber lőszer helyezhető el, plusz egy a csőbe, a 9 mm P. A. Rubber verzióba 13+1 lőszer fér el. Üres tömege olyan 680 g körül van, töltve azért egy picit nehezebb, de hozzá lehet szokni. Jó lenne, ha lehetne gyengébb minőségű lőszert is kapni hozzá, hogy olcsóbb legyen vele a gyakorlás.

Gyakorlati tapasztalatok

T. Sz.: ?Szerintem, és más Fort-tulajdonosok szerint is, akiknek több pénzük van gyakorolni a .45-össel, ez az egyik legmegbízhatóbb traumatikus fegyver, a gyártó által ajánlott lőszerrel minimális az akadály esélye (de hát ez is öntöltő).
Én alig vagyok túl az 50 lövésen, de nálam sem volt még akadály, és az erejével is nagyon meg  vagyok elégedve. Például egy 0,5 mm-es acéllemezen akkora lyukat csinál 7 méterről, mint egy 50 forintos. 5?7 méterről simán átviszi a 2,5 cm vastag fenyődeszkát.

Sajnos korábban nem volt más hasonló típusú fegyverem, így nem nagyon van mihez viszonyítsam, kivéve a sörétes puskákat, de az teljesen más kategória. A szóráskép nagyon jó 20 méterig is,  pontos találat vihető be egy fejméretű célponton.?

Elterjedtség
Jelenleg a Fort az egyik legkeresettebb gumis fegyver Romániában az ára és a minőség okán is, egyre többen cserélik le a régi spiáterfegyverüket új acélszerkezetűre. Abban a megyében, ahol olvasónk lakik: ?csak kettő ilyen típusú fegyver van (vagy volt), amikor én vásároltam az enyémet, de remélem már nem sokáig!?

                                                    Vass János



Forrás: kaliber.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése