2012. szeptember 29., szombat

Tiltott tárgyak - Tetováló gép


A következő tiltott tárgy, mint a címből is kiderül a tetováló gép, és ehhez szorosan kapcsolódó tetoválás, mint fegyelmi vétség. Ahogy mondani szoktuk a fogvatartottaknak egy valamiből rengeteg áll a rendelkezésükre, az időből. A bent töltött időt mindenki másként próbálja elütni, ki így, ki úgy. Az egyik ilyen tiltott módja a tetováláskészítés. Ehhez a művelethez kettő nagyon fontos összetevő szükségeltetik. Egy tetováló gép és a „tetováló művész”. A tetováló gép beszerzése nem nehéz feladat. Kis műszaki érzékkel könnyen elkészíthető börtönvalutáért cserébe. Elektromos fogkeféből, szakállnyíróból illetve rezgős borotvából. A tetoválás készítőjének a személye a legsarkalatosabb pont. Hisz egy ügyes kezű, művészi érzékkel megáldott „mesterembernek„tekintélye van. Aki akár áldozattípus is lehetne, de tudása által egy elég jól jövedelmező üzletágat tud magának felépíteni. Mert a börtönben semmi sincs ingyen. Az alkotások árát fizethetik cigiben, kávéban, édességben vagy esetleg védelemben. S a körülményektől eltekintve, bizony néhanapján már-már szalonminőségű is lehet a végeredmény.

Festéket többféle módon is előállíthatnak. Tollbetétből, leginkább a zselések a legjobbak, hisz abból színesek is beszerezhetők. De ha minden kötél szakad, akkor a műanyagborotva nyelét, vagy a bakancs talpát lereszelve s azt elégetve nyernek kormot, melyet tusfürdővel összekevernek. Magát a tetoválás műveletét általában este végzik felhangosított tv készülék mellett, hogy ne lehessen hallani a gép által keltett zajokat. A mintát szabad kézzel, vagy ritka esetben indigóval rajzolják fel a bőrfelületre. S bármennyire hihetetlen is, de követik a mai trendet. A hagyományosnak tekinthető börtöntetoválások /öt pont, könnycsepp a szem alatt/ eltűnőben vannak. Helyettük a civil életben is divatos motívumok törnek előre. Egy jól sikerült munka presztízst jelent a készítőjének és viselőjének egyaránt. Hordozójának erőt sugall.

Azonban a veszélyei is fokozottabbak a nem megfelelő felszerelés illetve annak hiánya miatt. A tűt a fogvatartottak nem tudják a zárkájukban megfelelően fertőtleníteni, így hatalmas veszélye áll fenn egy esetleges HIV vagy Hepatitis fertőzésnek. Az elkészült tetoválásokat nem tudják steril körülmények között kezelni, így a bakteriális fertőzés kockázata is fennáll. S mivel a tetováló gép készítése és tartása, illetve tetoválás készíttetése is fegyelmi vétség, a fogvatartottak már csak az utolsó pillanatban fordulnak egészségügyi segítségért.




                                                

Négy fal között az ember

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése