2013. március 12., kedd

"Ahogy azt Pistike elképzelte".....


A legelső szolgálatban eltöltött nap óta szembesülök, a bv. intézetek biztonságát befolyásoló legégetőbb tényezőjével, a csomagküldés illetve fogadás lehetőségével a fogvatartottak számára. Már korábbi bejegyzésemben is foglalkoztam a tiltott tárgyak fajtáival, s azok bekerülési és megjelenési formáival. Ebben toronymagasan a kapcsolattartótól fogadott csomag vezet, mint bekerülési útvonal. Intézetünkben a beküldhető csomagok fajtái és súlyhatárai a következő képpen alakulnak:

·        Élelmiszer csomag: max. 5 kg

·        Ruha, tisztasági csomag: max. 7 kg

·        Írószer csomag: max 5 kg

Mindegyik fajtából adott hónapban csak egyet kaphat a fogvatartott. Ezek közül is az élelmiszer csomag a legkritikusabb, hiszen számtalan olyan engedélyezett termék kerülhet bele, ami kitűnő rejtekhelyet biztosíthat a tiltott tárgyak beküldésére. Konzervdoboz, rúd szalámi, különböző zacskós élelmiszerek. Az elmúlt években lezajló fejlesztéseknek köszönhetően, melyek a bv.intézetek biztonságának növelését célozták, már egyre több röntgen készülék van használatban. Melyekkel már jelentősen nagyobb hatásfokkal lehet a csomagok előszűrését elvégezni oly módon, hogy az még a címzett közelébe sem kerül. Természetesen ez nem helyettesítheti a személyes átvizsgálást az átadás előtt. A technikai fejlődés és a kollégák folyamatos képzése eredményezte azt a látványos csökkenést, melyet a mobiltelefonok bejutása terén elért a szervezet.

Forrás: BVOP.hu
http://www.bvop.hu/?mid=77&cikkid=1973

Ahogy az ábra is mutatja, mintegy harmadára esett vissza az elmúlt négy évben az előtalált készülékek száma. A fogvatartottak ma már napi szinten beszélhetnek engedélyezett hozzátartozójukkal telefonon, így már lassan okafogyottá válik az erre irányuló trükközés.

Ennél nagyobb szintű probléma viszont a kábítószerek illetve a testépítőszerek felkutatása. Méretük és állagukból kifolyólag nagyon kis helyen rejthető, mondani lehet, hogy idomul a rejtekhelyéhez. De ezek az anyagok lehetnek akár mérgek vagy egyes robbanó anyagok alkotó elemi is. Harminc éve még a csomag érkezése a szeretektől még erős fizikai és pszichológiai kapcsolatot jelentett a fogvatartott számára, hisz telefonnal, és ez alatt a vonalas készülékeket értem, akkor még nagyon kevés ember rendelkezett. A mai rohanó világunkban viszont, már épp az ellenkezője igaz, nagyon kevés ember az, aki nem rendelkezik mobilkészülékkel. Az intézetek sem rendelkeztek belső boltokkal, mint manapság. Kijelenthetjük tehát, mint kapcsolattartási mód a csomagküldés egy elavult, a családi kötelékek fenntartására abszolút képtelen intézménnyé vált. Biztonsági szempontból pedig kiemelten kockázatos terület.

A hozzátartozók számára is megterhelő pénzügyi kiadás a jelen gazdasági helyzetben. Egy élelmiszer csomag ára akár 30.000-50.000 Ft-ot is képviselhet. Ebben pedig még nincs benne a kézbesítés díja. Ha egy fogvatartott kihasználja adott hónap mindhárom csomagtípusának fogadását a maximális súlyhatárokkal, akkor az a Magyar Posta díjszabása alapján a következő többletköltséget is elérheti a hozzátartozó számára:


3.BELFÖLDI POSTACSOMAG KÜLDEMÉNYEK

3.1. Belföldi postacsomag

A szolgáltatás mentes az adó alól. Standard 0-20 kg-ig
1 190
Nem standard 0-20 kg-ig
1 770
Értéknyilvánítás nélküli tételesen kezelt csomag (halotti ham-vak, mérgek) díja a nem standard csomag díjával egyezik meg.


Forrás: posta.hu

Egy hónapra vetítve ez minimálisan 3570 Ft. Természetesen ez tovább bővülhet az értékbiztosítás díjával illetve az elsőbbségi kézbesítés díjával.

 Elképzelésem szerint a csomagküldést 80%-os hatásfokkal meg lehetne szüntetni. A maradék 20% teret engedne annak a jogszabályi engedménynek, hogy az elzárásos illetve az előzetes letartóztatott fogvatartottak a saját civil ruhájukat hordhatják. Ez a 20% évente két csomagot engedélyezne 10 kg- súlyhatárig, melyben az elhasználódott vagy évszak váltó ruházatot lehetne pótolni. Kora tavasszal illetve késő ősszel. Ezáltal a havi rendszeres küldeményekre szánt összeget, a fogvatartott egyéni számlájára lehetne befizetni, mentesülve a kézbesítési díjtól. Hosszú távon pedig a maradék 80% olyan gazdasági fejlődést tesz lehetővé a büntetés-végrehajtás szervezetének, melyre még ez idáig nem volt példa. A bv.intézetek mezőgazdasági és ipari termelést folytató gazdasági társaságai számára, termékpalettáikat bővítve egy szűk 17.000 fős piacra tud betörni. A belső bolthálózatok kínálatának bővítésével, természetesen saját gyártású termékekkel, egy olyan lökést tud adni a bv. gazdasági vérkeringésének, melyből a fogvatartottak is profitálhatnak. A termék paletta bővülésének lehetősége üzemfejlesztéseket és gazdasági fellendülést tesz lehetővé. Fogvatartotti munkahelyek bővülését hozza magával, ezáltal a társadalmi elvárásoknak is jobban meg tudunk felelni, az önellátás terén. Több fogvatartott tud keresethez jutni, ezáltal tehermentesítve pénzügyi téren hozzátartozóit. Adott esetben pedig, a fogvatartott tudja keresményéből segíteni a nehéz helyzetben levő családtagjait keresményéből. Láttam már erre is példát. A „civil” munkaerő piacon is előremozdulhatunk, hisz több dolgozó fogvatartott felügyeletét és irányítását csak a jelenleginél több büntetés-végrehajtási alkalmazott tudja ellátni. Legyen az hivatásos jogviszonyban álló vagy közalkalmazott.

Mindehhez azonban olyan jogszabályokat kell elsősorban módosítani, ami jelenleg a fogvatartottak kapcsolattartási rendszerét illetve a fogvatartottak személyes szükségletre fordítható összegét szabályozza.

·        6/1996. (VII.12.) IM rendelet a szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás végrehajtásának szabályairól 91.§ A csomagküldés

·        6/1996. (VII.12.) IM rendelet a szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás végrehajtásának szabályairól 153.§ A szükségleti cikkek vásárlása

Szükségessé válik a szükségleti cikkek vásárlására fordítható havi összeg újbóli meghatározása. Nagyobb hangsúlyt kaphat jutalmazás és fenyítés terén a fogvatartottak számára ennek az összegnek az emelés illetve korlátozása. Kézzelfoghatóvá válna a dolgozó elítéltek számára az anyagi ösztönzés. A termelés során az előállított termékek sokrétűbbé, színesebbé válnának. Ezáltal könnyebben lehetne a fogvatartottakat adott szakmák megszerzésére beiskolázni, hisz a szakmai gyakorlatuk megszerzése már adott. Ez nagymértékben elősegíthetné a társadalomba való sikeres beilleszkedésüket, s talán ez által a visszaesési ráta is ez egyszer a pozitív irányba kezdene mutatni.

 Ha mindezek az elképzelések, pozitív hatással valósulnának meg, még a fogvatartottak, az általuk elvégzett munkáért járó juttatásuk pénzbeli növekedését is eredményezheti. Bár ez a növekedés egy új, az eddigi börtönturizmustól eltérő fogvatartotti társadalom kitermelődését vonhatja maga után.

 Biztos vagyok benn, hogy az elképzelés helyenként nyers, finomítani több ponton kell rajt. S nem vagyok diplomás gazdasági szakember, sem olyan pozícióban, hogy a rendszer legmélyére lássak, ezáltal az elmélet életképességét adatokkal igazolni tudjam. De józan paraszti ésszel, s kis szerencsével járható útnak tartom. A lehetséges végeredményt tekintve azonban „kecske is jól lakik, s a káposzta is megmarad”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése