2012. október 30., kedd

110 évesek lettünk.....


ÜNNEPSÉG ÉS KIÁLLÍTÁS AZ IDÉN 110 ÉVES FEHÉRVÁRI BÖRTÖNBEN

1902. októberében adták át Székesfehérváron a város egyik legszebb parkjával szemben felépített új törvényházat és a vele szerves egységet alkotó fogházat. A történelmi városkép meghatározó részét képező épületegyüttesben, mely a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet kezelésben levő börtönszárny szerdán délelőtt tartottak ünnepséget a 110 éves fennállás tiszteletére.
Az 1704-ből származó iratok arról tanúskodnak, hogy a város már akkor rendelkezett olyan katonai épülettel, melyet börtön céljára használtak, mely a város főterén helyezkedett el. Sokéves küzdelem volt egy új börtön építése a városban. Havranek József polgármester javaslatára a város tanácsa 1884-ben fogadta az új törvényház és fogház építésének terveit. Az épület terveit Say Ferenc mérnök készítette, majd hosszas huzavona után végül 1900. nyarán a Zichy ligettel átellenben került sor az alapkőletételre. Korabeli adatok tanúsága szerint a törvényszék börtönében 1906. júniusában 45 elitélt számára volt hely.

 A zárkák zömét az első és második emeleten helyezték el, de a hatvanas évek végéig a földszinten is volt 8 zárka. Az első emelet, ahol csatlakozott a börtön a bírósághoz, közös mozi terem lett kialakítva, jelenleg ez a városi bíróság díszterme. A második emeleten pedig a fogház kápolnáját hozták létre, mely a jelentőségét 1945. után elvesztette, raktárként majd 1990-ig foglalkoztatóként használták.

 Elhelyezési gondok nem csak napjainkban, hanem már szinte az átadást követően is voltak. Az intézet jelenlegi befogadó képessége 117 fő, a tényleges létszámunk, azonban rendszeresen 160-170 fő között ingadozik.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése