2012. október 7., vasárnap

Tiltott tárgyak - Drogok, gyógyszerek


E bejegyzés témaköre elég összetett és szerteágazó. Részletes ismertetésére és boncolgatására itt nincsen mód, ezért a teljesség igénye nélkül inkább csak felsorolás jelleggel említek néhányat. A témakört, nálam sokkal tanultabb és kvalifikáltabb kollégák tárgyalják igen részletesen.
Tiltott szernek minősül minden olyan anyag a börtönben, aminek a használata, fogyasztása vagy birtoklása a civil életben is bűncselekménynek minősül, vagy a bv.szerv biztonságát veszélyezteti. Tiltott szer lehet még a fogvatartottak által szedett gyógyszer is, ha azt nem ellenőrzött körülmények vagy nem a rendeltetésének megfelelően használja akinek elő lett írva.

Ilyen szerek:        - kábítószer
                     - testépítést fokozó legális, ill.illegális
                       készítmények
                     -  gyógyszerek
                     -  önmaguk készített szerek

Hozzájutásuknak kettő fő csoportja van:  -intézeten bellűl
                                         -intézeten kívűlről

Az intézeten bellűli hozzájutás létrejöhet, más fogvatartott közreműködésével, vagy saját maga hajtja végre a fogvatartott /pl:gyógyszerhalmozás/

Intézeten kívülről, történhet csomagban elrejtve, beszélő alkalmával. Vagy egyszerűen, ha az intézet adottságai lehetővé teszik, átdobják a kerítésen keresztül a börtönudvarra.

Kábítószerek

A kábítószerek káros hatásait gondolom, senkinek sem kell bemutatni. A nemzeti drogstratégia része egyik eleme, hogy már általános iskolában megismertetik a diákokat a különböző kábítószerek hatásaival illetve formai megjelenésével, veszélyeivel. A feketepiac kínálata rohamosan bővül, ami ma még nem, az már holnap kábítószernek minősülhet. Ennek oka, hogy a kábítószereket konkrét elnevezés alapján minősítik, amiben elég egy kis apró módosítás, és már meg is találták a törvényi kiskaput, legálisan árusítható. A partydrogokra jellemzőek ezek a gyors változások. Van, amit növénytápszerként vagy porzsák illatosítóként árulnak legálisan. A mi esetünkben ez jelenti a legnagyobb veszélyt, mert ha legálisan árusítható s az intézetek házirendje sem tiltja konkrétan, akkor legálisan érkezhet csomagban a fogvatartott részére.

A klasszikus drogok bejutásának a megakadályozására tett lépésink jónak mondható. Ma már olyan rutinszerűvé váltak a fogvatartotti csomagok átvizsgálása, hogy minimális az eséllyel jutnak célba az ily módon beküldött küldemények. Az intravénás drogok kelléke, az injekciós tű bejuttatása elég problémásnak mondható. A növényi származékok bejuttatása is elé korlátozottnak mondható, hisz jellegéből adódóan, csak száraz helyre rejthető. Ha folyadékba próbálják álcázni, akkor pedig maga a fizika járul hozzá a lebukáshoz. Ennél fogva egy rutinos, munkáját megfelelő alapossággal végző és egészségesen gyanakvó felügyelő könnyen rátalál egy posta küldemény átadásánál.

Egy börtön életében a második legnagyobb kockázatot jelentő esemény a drogok és más szerek bejutásának szempontjából, a fogvatartotti beszélő. A biztonsági előírások maximális betartása mellett, csekélynek mondható a körletre való bejutása a kábítószernek. Személy szerint a helyben fogyasztásnak látom a legnagyobb veszélyt.

Összességében nézve megállapítható, hogy a börtön falai közt a kábítószer fogyasztás létező jelenség, de abból a szűk keresztmetszetből, amire személy szerint rálátásom nyílik, eredményesen tudjuk kordában tartani, nagyobb mértékű elterjedését meggátolni.


Testépítőszerek

Ez a témakör elég kétélű fegyver. Hisz a legtöbb testépítőszer legálisan árusítható, bár káros élettani hatásai ismeretesek. Minden fajta testépítőszer használata tiltott a haza bv.intézetekben. Ebből az aspektusból megközelítve ismertetek néhányat, felvállalva a testépítő társadalom haragját. Az viszont vitathatatlan, hogy ha a fogvatartott megtalálja a módját, hogyan jutassa be ezeket a szereket számára biztonságos módon a börtön falai mögé, akkor a következő lépés már a kábítószer lesz.

A fogvatartotti populáció jelentős hányada végez testépítést /gyúrás/. Számukra ez hasznos időtöltés, a gyakorlatokat végezve kizökkenhet a bezártság adta életérzésből. Felgyülemlett energiát levezeti, oldódik a belső feszültség. Ezt így olvasva még hasznosnak is tűnhet a jelenség, de csak kis hányada csinálja pusztán a sport szeretetéért. A további ok hihetetlen egyszerű, minél nagyobb karod van, annál többen gondolják meg, hogy beléd kössenek. Ez a gondolatmenet a mozgatórugója a fogvatartotti észjárásnak. Vannak, azonban akik a végkifejletet meg akarják gyorsítani, és ekkor lépnek színre a börtön szleng nyelvén a „gyúrósgyógyszerek”. Akkor, íme néhány:

Naposim

Az egyik legnépszerűbb szájon át szedhető szteroid. Köznyelv szerint „paraszt kox”. Számottevő erő és tömegnövekedést okoz, mely az anyag vízvisszatartó hatása okozza. Használat hosszú távon kockázatos, a kúra időtartama max 8 hét.

Mellékhatásai: nagymértékben megterheli a májat aminek következtében csak idő kérdése a károsodás. Magas vérnyomás, hajhullás, agresszió, pattanásos bőr.





Spiropent


Kifejezetten zsírégető hatása van. Diéta nélkül is jól égeti a zsírt, mert könnyen megemeli a testhőmérsékletet, miáltal a szervezetet arra ösztönzi, hogy ehhez a hőmérséklet emelkedéshez a zsírt használja fűtőanyagnak. A testépítők szteroid kúra levezetéseként használják. Nem szteroid. Jó minőségű izomnövekedést és erőnövekedést eredményez. Lehetséges mellékhatásai a nyugtalanság érzet, álmatlanság, izomgörcsök, vérnyomás növekedés.


Anabol


Az anabol egy újszerű szájon át szedhető szteroid, ami jelentős hatással van az anyagcserére. A súlygyarapodás egy részt a tényleges szövetnövekedésből, másrészt a megnövekedett vízvisszatartásból adódik.

Mellékhatásai: májkárosodás, hormon háztartás teljes felborulása, 
               több éves szünet nélküli szedés esetén tumoros
               megbetegedés.




Danabol

Szintén az egyik legközismertebb szteroid alapú szer. Hatásmechanizmusa az anabollal megegyező.
Mellékhatásai: májkárosodás, daganat, kialakulása, impotencia,
               érrendszeri megbetegedések, sárgaság, nemi jellegek
               kialakulása az ellenkező nemnél



Amizolid-B


Vizelethajtó tabletta. kiegészítő kúraként használják. Alkalmazása csak rendszeres ellenőrzés mellett javasolt. A szer hatóanyaga dopping tiltó listán szerepel.






Gyógyszerek


Az egyik legkézenfekvőbb és legelterjedtebb veszélyforrás egy intézet életében. Mely abból adódik, hogy legálisan jutnak hozzá a fogvatartottak. A gyógyszerhez kétféle módon juthat hozzá a fogvatartott. Az első, orvosi rendelésen megjelenve, indokoltnak tartják számára a szedését. A fogvatartott vagy beszedi a napi gyógyszerosztások alkalmával, vagy a személyzetet kijátszva összegyűjtögeti. Ha elegendő mennyiséget tud összegyűjteni akkor beveszi egyszerre, vagy áruba bocsájtja. A börtönüzletek remek fizetőeszköze. A második leggyakoribb bekerülési mód, a már megszokott csomag. A gyógyszerek nagy mennyiségű egyszerre történő bevétele óriási biztonsági kockázatot jelent a fogvatartottra mind a személyzetre nézve.


Börtönvaluta – Rivotril


Rivotril hatóanyaga a Klonazepám, epilepszia gyógyítására alkalmazzák. Ezenkívül nyugtató hatása van. Hosszú a felezési ideje, így elhúzódó hatású készítmény. Hatása személyre lebontva elég kétesélyes. Kis mennyiségben elálmosodik tőle az egyén, lelassul, kábult lesz. Nagy mennyiségben, ez már 5-6 szemet is jelenthet, felpörög, agresszióra lesz hajlamos. A gyógyszert nyugtató hatása miatt, drogfüggők elvonási tüneteinek csillapítására is alkalmazzák. A fogvatartottak nagy mennyiség egyszerre történő beszedésével „átutazásra” használják. Aki elég készlettel rendelkezik, a kezdő dózis bevétele után már csak szinten kell tartani a hatást. Volt olyan fogvatartotti beszámoló, akinek egy ilyen „utazás” alkalmával, egy egész hét eseményei estek ki. Az idő múlása nem érzékelhető számukra. A fogvatartottak körében hatalmas piaca van. Gyors számolással egyértelműen belátható miért illik rá a „börtön valuta” jelző. Rivotril 0,5 mg tabletta 50 szemes kiszerelés fogyasztói ára 576 ft. Vényköteles készítmény. Egyes betegségek esetén 90%-os OEP támogatással lehet megvásárolni. Tehát akkor 1 doboz ára 58 Ft, egy szem ára 1,16 Ft. Fogvatartotti beszámolók alapján 1 tabletta ára a börtönben 1 doboz cigaretta. Egy átlagos minőségű cigaretta doboz ára jelenleg 760 Ft. Tehát a terjesztő 1 szem tablettát 655 –szörös haszonnal adott el. Egy dobozra levetítve így, 58 Ft-ból, 38000 Ft-nak megfelelő értéket képes kihozni. Ekkora haszonkulcs már bárkinek megéri a kockázatot odabent, hogy foglalkozzon vele. Azok a fogvatartottak akik nem rendelkeznek külső forrással, és orvosi rendelésre kapnak a készítményből, a személyzetet félrevezetve próbálják összegyűjtögetni, az eladásra szánt mennyiséget. A tabletta méreténél fogva nagyon könnyen rejthető. A rejtekhelyek felkutatása nagyfokú kreativitást és precíz munkavégzést kíván.



Fotó: E.Várkonyi Péter







Inzulin



Az inzulin egy hormon -  a hasnyálmirigyben termelődik – mely a vércukor szintet hivatott szabályozni az emberi szervezetben. Az inzulin mostanára eléggé népszerűvé vált a testépítők körében, nagyszerű anabolikus hatása miatt. A jól időzített inzulin injekciókkal a makró tápanyagok egyenesen az izomsejtekbe jutnak. Hipoglikémia esetén alkalmazzák a cukorbetegek, amely akkor alakul ki amikor a vércukorszint nagyon alacsony. Hipoglikémia alakulhat ki abban az esetben is, mikor egészséges ember /testépítő/ cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszert vesz be. Jelen esetben inzulint fecskendez be.





Hipoglikémia tünetei:
-izzadás
-remegés
-nyugtalanság
-éhségérzet,
-álmosság
-homályos látás
-depresszió,
-szédülés
-tenyér-láb-ajak-nyelv bizsergés
-érthetetlen beszéd
-ingerlékenység
                      

Súlyos esetben tudatlanság, eszméletvesztés és akár halál is. Amennyiben bármelyik bekövetkezik az említettek közül, azonnal el kell fogyasztani egy gyorsan felszívódó szénhidrátokból álló italt vagy ételt.


Saját készítésű szerek

A fogvatartottak egymás közt terjesztik a legális alapanyagokból készülő bódító hatású készítmények receptjeit. Többek közt ilyen ital a dobi.
Elkészítése roppant egyszerű, kis mennyiségű vízben a lehető legtöbb tea filter kifőzése. A hatás fokozható instant kávé hozzáadásával. Hatása hasonló az alkohol fogyasztásához. Erős bódultságot okoz és szívdobogást. Emésztési, szív-és légzés zavarokat okozhat. Extrém esetekben halált is.

Saját készítésű szeszes ital

Kenyeret erjesztenek gyümölccsel, vagy rizsből, cukorból és élesztőből kotyvasztanak olyan italt, amelynek íze állítás szerint hasonlít a martiniéhoz. Mivel az erjesztéssel járó illatfelhő a zárkában szétterjed, ezeket a próbálkozásokat hamar felderítik a kollégák

Bódító hatású gyomnövények


Ezzel a problémával többnyire a mezőgazdaságban munkáltató intézetek szembesülnek.

Csattanó maszlag


Hallucinogén hatású növény. A természetgyógyászat külsőleg alkalmazza reumás megbetegedéseknél. A maszlagból előállított kábítószer fogyasztói, mérgezéshez hasonló tüneteket élnek át. Émelygés, has puffadás, hányás, görcsös fájdalom léphet fel tünetként.




Nadragulya


Burgonyafélék családjába tartozik. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik. A növény levelét és gyökerét használják gyógyászati célokra. A nadragulya minden része mérgező. Az édeskés ízű termések fogyasztása súlyos mérgezést okozhat.





LSA tartalmú növények – Hajnalka

A hajnalka bizonyos változatainak magja lizergsav-amid /LSA/ nevű természetes triptamint tartalmaz, ami vegyileg nagyon hasonlít az LSD-hez. A magokat megeszik egészben, vagy az aktív alkaloidák kivonatát fogyasztják. Már 20-25 db mag elfogyasztása után tapasztalhatók bizonyos hatások, de a legtöbb használó a kívánt hatás eléréséhez 100-400 db mag elfogyasztását tartja szükségesnek. Hatása 4-8 órán át tart, a normális utóhatások 4 óra alatt elmúlnak. Erős mentális hatásai vannak, azonban ezek nem azonosak az LSD-vel.




Angyaltrombita

Magyarországon igen gyakori gyom. Nagyméretű cserje, vagy kis fa formájában találkozhatunk vele. Az angyaltrombita minden része mérget tartalmaz, mely nagy mértékben végzetes is lehet. A bennszülött népek sámánjai rituálisan fogyasztották Nyugat-Amazóniában. A Jivoran nyelvet beszélő törzs a mai napig, mint összeköttetést a másvilággal.



Akinek a téma felkeltette az érdeklődését és jobban el szeretne mélyűlni benne, tisztelettel ajánlom:

-Fliegauf Gergely: Fogvatartottak illegitim nyugtatószer használata: Rivotril-probléma a magyar
                               börtönökben, rendszerelméleti megközelítés tanúlmányát
és
-Fliegauf Gergely:A börtön és a kábítószer kapcsolata: az emberi jogok érvényessége a
                              büntetés-végrehajtási gyakorlati munkában című írását

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése