2012. október 7., vasárnap

Tiltott tárgyak - Mobiltelefon


A hazai börtönök tiltott tárgyainak toplistáján ez az első számú, legjobban keresett tiltott eszköz. A külső szemlélő számára talán nehezen érthető, hogy miért is fordítunk kiemelt figyelmet, eme eszköz minél hatékonyabb felkutatására. Mobiltelefon segítségével még a börtönfalain belülről is számos bűncselekmény valósítható meg, s nagymértékben veszélyeztethető a fogvatartás biztonsága. Ezt csak külföldi példákon tudom érzékeltetni, mert hazánkban még konkrét esetekről nem számoltak be a híradások. Na de kezdjük az elején. Mobiltelefon, mint eszköz, többféle módon kerülhet a fogvatartottak birtokába. Első, aminek a veszélyességét, s később egy teljes bejegyzést szeretnék ennek a témának szentelni, csomagban. Egy sor már-már klasszikusnak mondható használati tárgyban elrejtve. Borotvahabos flakon, konzerv, szappanba öntve, vastag talpú cipő sarkába.


 

Beszélőn, mikor a hozzátartozó csempészi be az intézetbe a fogvatartott számára. Fogvatartott társától vásárolja meg cigiért, kávéért vagy más használati tárgyért. Álomvilágban nem élünk, telefon vagy a jövőben más kommunikációs eszköz mindig fellelhető lesz, de mivel kiemelt figyelmet fordítunk a problémára, az eddigi eredmények sikeresnek mondhatók. 2008-ban 1192 készüléket találtak elő a kollégák a rácsok mögött, míg 2011-ben már csak 511-et. Szeretnénk azt hinni, hogy a 3 év alatt felére csökkent előtalálások száma, az eredményes munkát tükrözik. Ennek érdekében minden elérhető személyi és tárgyi eszközt bevetünk. Személymotozást, fémkeresőket, röntgensugaras csomagátvizsgálást, GSM érzékelőket.
Ezzel a problémával azonban nem csak a hazai intézetek küzdenek. Íme néhány példa külföldről:

Az Egyesült Királyságban csak tavaly 350 fogvatartottat kaptak el, akik Facebookon a börtönből zaklatták áldozataikat, vagy azok családját. Szemtanúkat félemlítettek meg.
Ryan Herbert, akit 2007-ben ítéltek el egy húszéves lány meggyilkolásáért, több mint száz üzenetet küldött Facebookon különféle nőknek, hogy felszedje őket. Még képeket is küldött magáról, amelyeken egyedül vagy rabtársaival pózol a börtön konditermében.
„Börtönbe zárva is sikerült kicsalni milliókat hiszékeny emberektől román szélhámosoknak mobiltelefonnal. Áldozataik készülékére gratuláló üzenetet küldtek, miszerint nyertek a lottón, ám nyereményük felvételének előfeltétele, hogy befizessék a 20 százalékos adót. Több százan fizettek….Idővel azért észbe kaptak – miután sehogy sem akart megérkezni a nyeremény -, és feljelentést tettek. A rendőrség a jó hírt küldő telefon lenyomozása révén jutott el a kolozsvári börtönig, abban pedig a csalókig, akik csalás miatt ültek rács mögött” – austriantimes.at hírhonlap
A szlovákiai büntetés-végrehajtási intézetek is  hasonló problémával küzdenek. Annak ellenére, hogy a büntetés-végrehajtás folyamatos ellenőrzéseket végez, a próbálkozások csaknem akarnak megszűnni. A leggyakrabban az élelmiszer csomagokban próbálják meg becsempészni a különböző tiltott dolgokat. A fegyintézetek vezetése éppen ezért indítványozta az élelmiszer csomagok betiltását, hiszen a rabok legkevesebb heti egy alkalommal vásárolhatnak élelmiszert, havonta a létminimum háromszorosáért.
Véleményem szerint ez a kezdeményezés a hazai börtönök viszonylatában is megfontolandó lehetőség lehetne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése