2012. október 30., kedd

110 évesek lettünk.....


A múltra először Cséri Zoltán bv. ezredes, főtanácsos, intézetparancsnok emlékezett. Felidézte: a város tanácsa 1884-ben elfogadta az új törvényház és fogház építésének terveit, az épületkomplexumot 1902. október 20-án adták át rendeltetésének. S bár a korszerűsítések a hatvanas évektől kezdve több lépcsőben is megtörténtek, illetve ma is folynak, az impozáns épület lényegében 110 éve szilárdan áll és megfelel annak a feladatának, amely miatt elődeink építették.
Az ünnepségen elismeréseket is átadtak. Az objektum két korábbi parancsnokának, Endrődi László és Kovács Gyula nyugalmazott ezredeseknek, Kurja Lajos közalkalmazottnak és Sárközi Gábor rendőrorvosnak, nyugalmazott ezredesnek. Sárközi Gábor visszaemlékezett arra a sok-sok esztendőre, amit részben az elítéltek egészségügyi ellátásával töltött, s szavaival felidézte a nehéz munka csak ritkán könnyed pillanatait is.
Cser-Palkovics András polgármester a város nevében megköszönte a büntetés-végrehajtásban dolgozók munkáját, ami szerinte az egyik legnehezebb feladat, amit egyik ember a másiknak ki tud találni. Kijelentette: egy város nem maradhat börtön nélkül, hiszen az intézmény sajnos hozzátartozik a városi léthez.
Csóti András bv. vezérőrnagy, országos parancsnok is kiemelte, tisztelegni kell azok emléke előtt, akik az eltelt 110 évben a falak között végezték munkájukat. Akiknek nem csak az elítéltekre, hanem egymásra is vigyázniuk kell, hiszen ez veszélyes üzem utalt a múltban Fehérváron történt tragédiára. Aztán szavaival arra az időszakra célzott, amikor felröppent a hír a fehérvári objektum tervezett bezárásáról, s furcsának nevezte, hogy a városvezetők éppen tőle akarták megvédeni a börtönöket.
Az objektum történetét a 19. század fordulójától bemutató kiváló tárlatot az épület pincéjében rendezték be, a megnyitón Csurgai-Horváth József, a fehérvári levéltár igazgatója beszélt, röviden összefoglalva a város és az intézmény közös múltját az évszázadokban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése