2015. szeptember 14., hétfő

Mobiltelefonok a zárkában , legálisan

Mobiltelefont kapnak a rabok - Uniós gyakorlathoz igazodva
 
 
Az uniós gyakorlathoz igazodva itthon is minden fogvatartott kap mobiltelefont, de azokat csak szigorú korlátozás mellett használhatják majd. A büntetés-végrehajtás húszezer készülék vásárlásáról állapodott meg a Telekommal. Mostanáig egy offsohre cégnek fizették a telefonhívások borsos díját a rabok - tudta meg a Népszava. Az új rendszerben sem lesz ingyenes a beszélgetés.
 
Heteken belül speciális egyenkészüléket kapnak az elítéltek: olyan alaptelefonokat, amelyek törésállóak és elvileg szétszerelhetetlenek - írta a Bors. A mobilokról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma lesz hívható. Az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki, milyen bűncselekményért tölti büntetését. Telefonálni szigorú időkorlátok között lehet, általában hetente háromszor tíz percet. Ebbe az ügyvéddel folytatott beszélgetések nem számítanak bele.
A fogvatartottak – elítéltek és előzetes letartóztatottak – eddig, talán még ma is kizárólag egy luxemburgi tulajdonú cég saját telepítésű hálózatán telefonálhattak csak a börtönökből – tudta meg a Népszava. A rabok hívásait egy, a büntetés-végrehajtási intézet telefonhálózatától független rendszer kezeli, amely egyrészt lehetővé teszi a fogvatartottak külső kapcsolattartását, másrészt a telefonbeszélgetések biztonsági ellenőrzését. A BVfon Kft. (neve alapján kizárólag erre az üzletágra alakulhatott) speciális szerződést kötött a BVOP-val, melyre a közbeszerzési szabályok sem vonatkoztak. Nem mozog ugyanis pénz az állam és a cég között. Sem a cég nem fizet egy forint díjat sem a BVOP-nak, sem a börtönvezetés a cégnek. Az üzletág egyedül a rabok befizetéseiből prosperált. Olyannyira, hogy a Bvfon 2014-es árbevétele 834 millió forint volt.
Ehhez a virágzáshoz azonban az is kellett, hogy a tarifák kellően magasan legyenek. Az interneten fellelhető adatok szerint egyórányi rabkeresményre: 105, és 140 forintra közöttire tehetők a percdíjak - börtönöktől függően. Összehasonlításul: ez azt jelenti, mintha a civil életben is mindenki egy órányi munkabérét fizetné egy mobilpercért.
Szabó Máté korábbi ombudsman is vizsgálta ezt a problémát, és jelentése szerint a védelemhez való jog érvényesülését közvetlenül veszélyezteti, ha a letartóztatottakat korlátozzák a védőjük felhívásában. (Az ügyvéd ugyanis nem telefonálhat a rabnak.) Az elítéltek szabadulása utáni társadalmi visszailleszkedés elengedhetetlen feltétele a magánszféra fenntartása, a kapcsolat megőrzése a családdal, házastárssal, barátokkal. Az előzetesen letartóztatottak esetében pedig - az ártatlanság vélelmére is tekintettel - kiemelkedő fontosságú mind a védővel, mind a családdal való kapcsolattartás biztosítása
 
A rabtelefonokat működtető cég beruházásai a fogvatartottak által fizetett díjakból vélhetően megtérülnek. Nem tudni, hogy a korábbi BVfon szerződések sorsa mi lesz, mert az ombudsmani jelentésből kitűnik: a szombathelyi bv-intézet például 24 évre kötött szerződést a céggel. A BVfon Kft. az alapjogi biztos szerint közszolgáltatónak minősül, hiszen kizárólagos szolgáltatóként biztosítja az állami feladat ellátását: egyrészt a fogvatartottak telefonhasználatát, másrészt a beszélgetések ellenőrzését.
A túlzottan magas percdíjak miatt a fogvatartottak csak korlátozottan (esetenként egyáltalán nem) tudják igénybe venni a közszolgáltatást, a bv-intézetek, illetve a BVfon kft. eljárása ezáltal közvetlenül veszélyezteti az emberi méltósághoz való jogból levezethető magánszférához való jog, valamint - az előzetesen letartóztatottak esetében - a védelemhez való jog érvényesülését.
Az forrásaink szerint bizonyos, hogy a telefonálás szabályai komolyan ezután sem enyhülnek jelentősen. Arra az úgynevezett „spájz-kártyára” feltöltött összeg jelent majd fedezetet.
 
 
                                                                   Gyanúsan olcsó
 
A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) lapunk kérdéseire csak részben válaszolt egy közleménnyel. Eszerint "a Magyar Telekom Nyrt. és a BVOP csaknem 42 millió Ft értékben 20 000 mobiltelefon beszerzéséről, és háromévi szolgáltatásról kötött megállapodást. Az új rendszer tesztidőszaka augusztus 16-tól indul." Minden más részlet államtitok.
Így - a számok szerint - egy darab telefon 3 évre 2100 forint mindösszesen, ami gyanúsan olcsó. Ez azt jelentheti, hogy ennek az üzletnek a hasznát is a rabok fogják kitermelni.
 
 
 
A neve mindent elárul
 
A BVfon Kft. különleges rendszert terveztetett. "A Primus-Net Kft. műszaki szakembergárdája fejlesztette ki és telepíti a Vamzer néven ismert rendszert, melynek célja, hogy a jogszabályok által meghatározott fogvatartotti kapcsolattartáshoz elengedhetetlenül szükséges telefonbeszélgetések kényelmes körülmények közötti, kulturált, a kor követelményeihez igazodóan kerülhessenek lebonyolításra, az elítéltek számára nagyobb komfortérzet biztosítva a telefonbeszélgetés ideje alatt. A rendszer megrendelője a BVFon Kft." - áll a cég honlapján. (A rendszer nevét időközben Contelre változtatták.) A vamzer szó árulót, besúgót jelent.
 
 
Forrás: nepszava.hu
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése