2012. december 30., vasárnap

Rendszeresített lőfegyvereink - 96MP9RC





A P9RC, Kameniczky József által, 1990-ben megálmodott félautomata pisztoly, melyet a FÉG gyártott sorozatban. A P9RC-vel a PA-63-as típust igyekeztek leváltani, amely a magyar katonai és rendőri egységeknél az egyik legelterjedtebb pisztoly. A tervező, a Smith & Wesson M59 modelljét vette alapul, amelyből a P9R született és ennek egyik továbbfejlesztett változata a P9RC. A kilencvenes évek közepén időszerű volt, az addig használt standard pisztolyok leváltása. A tenderen több külföldi típus is jó eséllyel indult, de végül mégis a hazai győzött. 1996-tól a P9RC lett a Magyar Honvédség és 1997-től a rendőrség szabvány típusa. Bár 2000-től kezdődően már a H&K USP-jét preferálták, de pénzügyi okok miatt sok alakulatnál mégis használatban maradt.
A 96M P9RC pisztoly rövid távolságon, kb. 40-50 méterig hatásos és elméletileg 500 méteren belül képes halálos sebet ejteni a kilőtt lövedék. A maroklőfegyver kezelése és használata egyszerű, rövid idő alatt tűzkésszé lehet tenni. A markolat kialakítása biztos fogást eredményez. A típushoz rendszeresített pisztolytáskák is rendkívül kényelmesek. Az első lövés után a pisztoly automatikusan betölt, í¬gy addig lehet lőni, amí¬g a tár ki nem ürül. Az utolsó lövés után a szán nyitott helyzetben marad, így jelezve, hogy a további tüzeléshez tárcsere szükségeltetik.
Technikai adatok - tömeg: (üresen) 950 g, (töltve) 1175 g, úrméret: 9 mm, használt lőszertípus: 9x19 mm Parabellum, lövedék kezdősebessége: 390 m/s, tárkapacitás: 14 db, teljes hossz: 203 mm,

Forrás:szentkorona.com 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése