2013. január 14., hétfő

Börtön innen, börtön onnan


Nagy kérdés, vajon a különböző bűncselekmények elkövetői megérdemlik-e, hogy a börtönben kényelmesebben éljenek, mint szabadlábon? Vannak olyan vélemények a világban, amelyek szerint igen. A “luxusbörtönökre” esküsznek például az osztrák Leoben városában.Ott hat évvel ezelőtt egy modern szállodára emlékeztető börtönt építettek, ami egyedülállónak számított a világ hasonló intézményei között.

A Leoben-i “luxusbörtön”
A pazar látványt nyújtó üvegépületben az elítéltek mindent megkaphatnak, ami csak megkönnyíti a bent eltöltött idejüket. Számtalan sportolási lehetőség közül lehet válogatni: teremfocizhatnak, pingpongozhatnak, illetve használhatják a hatalmas, jól felszerelt edzőtermet is. A testmozgás után egyszemélyes, jól berendezett, tévével felszerelt, világos cellákban pihenik ki magukat. Látogatókat pedig egy kényelmes, ággyal ellátott szobában fogadhatják. A 2004-ben elkészült leobeni “erdőszéli klubszanatórium” alapterülete közel 17 ezer négyzetméter. Az intézmény mintegy 46 millió euróba került.

A Leoben-i börtön belülről
Az igazgató szerint az itt lakók ugyan bűnözők, de emberek is. Minél normálisabb életet nyújtanak nekik bent, a büntetés letöltése után annál kevésbé lesz szükségük különböző beilleszkedési programokra. A stájerországi börtönben természetesen a kisebb veszélyt jelentő bűnözők töltik büntetésüket, a maximum letöltendő szabadságvesztés tizennyolc hónap.
A másik végletre is van azonban példa. Az Egyesült Államokban élő Joe Arpaio sheriff másként gondolkodik, mint osztrák kollégája. Ő az arizonai sivatagban mindössze 100 ezer dollárból ( mai áron ez nagyjából 20 millió forint) építette fel Tent City-t. Az intézményben cseppet sem irigylésre méltó körülmények várják az elítélteket.

Az arizonai Tent City börtön
Napközben 50 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Áram akkor van, ha a sátorban valamelyik elítélt tekeri az energiatermelésre szolgáló szobabiciklit. Az étkezésre a sheriff napi 60 centet azaz durván 120 forintot szán, ám ha a rabok közül valaki rosszul viselkedik, egy hétig csak kenyeret és vizet kap.

Az arizonai Tent City börtön

A tábort bekamerázták, így bárki megnézheti, hogyan jár az aki tilosba téved. Joe Arpaio alapelve rendkívül egyszerű: ne kövess el bűncselekményt, mert akkor nem kerülsz ide!


Forrás:http://internetfigyelo.wordpress.com


1 megjegyzés:

  1. Borzalmas milyen körülmények között kell egy-egy helyen a raboknak lenni :( Azért ennél itthon talán jobb a helyzet, sőt a váci fegyház már bevezette a börtönrádiót amivel még elviselhetőbb a bent töltött idő. A rabok szerkesztik a rádiót, ezzel megismerik a média világát, így könnyebben tudnak majd reintegrálódni. A projektről ezen az oldalon tudtok bővebben olvasni: http://www.adjhangot.org/

    VálaszTörlés