2013. szeptember 7., szombat

Szent István napi megemlékezés.....2013.

Tornyai: Szent István életében a hit adta meg a beteljesülést


A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet székesfehérvári objektuma is csatlakozott a Szent István Emlékév eseménysorozatához. Szokatlan látvány fogadta kedden mindazokat, akik meghívót kaptak a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet ünnepi műsorának bemutatójára. A börtön udvarán korábbi városi helyszínekről már ismerős óriási bábuk álltak őrt az egyenruhás büntetés-végrehajtási dolgozók mellett, a szigorú és szomorú épület nekik köszönhetően egy ideig derűs arcát mutatta. A Szent István Emlékévhez kapcsolódóan megemlékezést tartottak, a fogvatartottak és a Herman László Zeneművészeti Szakközépiskola művészei ünnepi műsorral tisztelegtek a szent király emléke, élete és tettei előtt. Az előadás után kiállítást is nyitottak az objektumban.

A Szent István Emlékévhez kapcsolódóan rendezett műsor és megemlékezés kapcsán az FMH-nak Cser-Palkovics András polgármester elmondta: az emlékév rendezvényeihez sok szervezet csatlakozott, és igen örül annak, hogy egy olyan különleges hely, mint a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
székesfehérvári objektuma is az ünnepi helyszínek egyike lehet. Ezért pedig a városvezető szerint köszönet illeti az intézmény vezetését és dolgozóit, valamint a fellépőket. „Azt tartom, egy ilyen műsor a lelkekhez is szól, márpedig a fogvatartottak életében nem várhatunk pozitív változást, ha az nem a lelkekben kezdődik el”, fogalmazott Cser-Palkovics.

Kiszely Pál bv. dandártábornok, az intézet parancsnoka felidézte: amikor a város meghirdette a Szent István Emlékévet, úgy döntöttek, csatlakoznak a programsorozathoz. Úgy érezték, egy olyan tradíciójú intézetnek, mint amilyen a székesfehérvári börtön, ilyenkor szerepet kell vállalnia. „A börtönben a fogvatartottakról gondoskodni kell, és nem csak testi, hanem szellemi, lelki táplálékról is”, mondta a tábornok. Aki szerint meglepő volt, hogy a „marcona” emberek milyen lelkesedéssel készültek a szereplésre. Kiszely Pál hangsúlyozta, együttműködésük a várossal alapvető érdekük és feladatuk marad. A fellépők között volt Tornyai Gábor börtönlelkész is, aki szavaival arra kereste a választ, milyen üzenete lehet Szent István alakjának a rácsok mögött. „István életében hol kell keresni a boldogságot, a beteljesülést? A hitben”, adta meg a választ.

Forrás:feol.hu



Forrás: fehervartv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése